Adorn Textile Customized Creations

Adorn Textile Customized Creations

Συλλογή “Αρχαία Ελλάδα”

HomeΣυλλογέςΣυλλογή “Αρχαία Ελλάδα”

Συλλογή “Αρχαία Ελλάδα”

Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ

Ο μυθικός μινώταυρος κατοικούσε στον λαβύρινθο στο παλάτι της Κνωσσού.

Είχε σώμα ανθρώπου, κεφάλι και ουρά ταύρου. Σύμβολο άρρηκτα συνδεδεμένο με την δύναμη της Μινωικής Κρήτης.

ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ

Ο δισκοβόλος αποτελεί φημισμένο χάλκινο έργο του αρχαίου Έλληνα καλλιτέχνη Μύρωνα, που χρονολογείται γύρω στο 450πχ. Απεικονίζει ένα νεαρό δισκοβόλο λίγο πριν ρίξει τον δίσκο.

 

ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Η κουκουβάγια από την αρχαιότητα ταυτίζονταν με την σοφία. Οι αρχαίοι Έλληνες τη θεωρούσαν σύμβολο της Θεάς Αθηνάς. Η Θεά εντυπωσιάστηκε από τα μεγάλα μάτια και την σοβαρή εμφάνισή της και την έκανε το αγαπημένο της πουλί και έμβλημα.

 

ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ

Μαίανδρος ή αλλιώς Χειρώνιος Λαβή. Κατά την ελληνική μυθολογία όταν ο βασιλιάς της Φθίας Πηλέας θέλησε να κατακτήσει την Θεά Θέτιδα, ο κένταυρος Χείρωνας τον συμβούλευσε να την κρατήσει σφιχτά στην αγκαλιά του όσο εκείνη θα άλλαζε μορφές. Εκείνος τα κατάφερε και την έκανε γυναίκα του χρησιμοποιώντας την ιερή *χειρώνιο λαβή* ή αλλιώς *Μαίανδρο*.

ΜΑΣΚΕΣ

Στο αρχαίο θέατρο οι υποκριτές και τα μέλη του χορού έπαιζαν φορώντας προσωπεία, δηλαδή θεατρικές μάσκες. Η χρήση του προσωπείου προήλθε από τη διονυσιακή λατρεία, καθιερώθηκε όμως γιατί εξυπηρετούσε με πολλούς τρόπους το αρχαίο δράμα. Το προσωπείο δημιουργούσε ένα πρόσωπο χωρίς ατομικά χαρακτηριστικά –περισσότερο απέδιδε ένα χαρακτήρα. Φορώντας το, ο υποκριτής δεν ήταν ο εαυτός του, αλλά υποδυόταν κάποιον άλλο, ακόμα και έναν ήρωα ή θεό.

 

ΑΜΦΟΡΕΑΣ

Με το όρο αμφορέας εννοείται ένα αγγείο με οβάλ σώμα με κάθετη λαβή αμφίπλευρα. Το όνομα αμφορεύς προέρχεται από το επίρρημα αμφί και το ρήμα φέρειν. Οι αμφορείς επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους ως κύρια μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κρασιού, λαδιού ελαιόκαρπου, δημητριακών, ψαριών κ.α. Χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και τις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περίπου έως τον 16o αιώνα.